Tips och Råd

Praktiska tips och råd för att klara vardagen med MCS eller om man bara vill leva ett kemikaliefritt liv! Tipsa oss gärna på info@mcs-sweden.se.

Städ och Tvätt

Städa Kemikaliefritt

Matlagning

För att minska matoset kan man försöka hitta andra sätt att tillaga maten på. Ångkokning, lergryta, längre tillagningstider på lägre temperaturer eller mat skuren i mindre bitar och kortare tillagningstider är några sätt. En ångkokare eller slow cooker kan man ställa utanför hemmet, i ett utekök, i förrådet eller på balkongen så slipper man matoset helt. Man kan också investera i en kokplatta eller mindre ugn att ställa ute. Har man ont av matos är ett utekök en stark rekommendation om man har möjlighet.

 Bil

Att ha en egen bil är för de flesta nödvändigt då det är svårt att åka allmänna kommunikationer tillsammans med andra parfymerade människor. Val av bil är avgörande för att man skall kunna vistas i bilen då emissioner från PVC, flamskyddsmedel och mjukgörare ofta är höga. Vissa bilmärken och modeller har mindre emissioner, se lista nedan. När man skall välja årsmodell kan det vara lämpligt att välja en bil som är mellan 5 och 10 år gammal då den är dels urvädrad, förutsatt att den inte varit i någon parfymerad persons ägo, dels tillräckligt ny för att inte ha börjat läcka andra ämnen som kan störa. Underredsbehandlingen kan också vara avgörande. Välj gärna en bil med helgalvaniserad kaross. En del tycker att luftrenare fungerar bra i bilen.

Guide till nya bilar: 2012_Cars

Köper du bil hos bilhandlare, be dem att inte städa eller behandla bilen invändigt. Be att få låna hem en bil för att i lugn och ro känna efter. Vid eventuellt köp kan man i avtalet skriva in en ångerrätt om det skulle visa sig inte fungera inom en viss tid.

Att tanka bilen kan vara svårt. Använd engångshandskar för att inte riskera att få bensin eller diesel på händerna. Använd mask vid behov.

Spolarvätska: Se till att spolarvätskan är oparfymerad. Blanda annars ren vodka eller T-röd i vattnet. När du behöver spola rutorna, se till att fläkten är avstängd och rutorna uppdragna.

Service: Be dem att fylla på med den spolarvätska du föredrar, eller inte alls. Be dem att inte använda några medel invändigt i bilen. Sätt gärna lappar i bilen så att det inte blir någon miss. Se också till att ingen sätter sig i bilen som använt parfymer eller rakvatten. Be dem gärna använda handskar när de sitter i bilen då till exempel rakvatten på händerna sätter sig på ratten och växelspaken och är mycket svårt att tvätta bort!

AC: Behöver rengöras regelbundet för att undvika att det bildas mögel.

Frisör

Det kommer fler och fler ekologiska frisörer. Det kan vara en god idé att ringa och prata med dem innan så att besöket blir så parfym- och kemikaliefritt som möjligt. Ta med egna produkter om du vill vara säker. Ta också med egen handduk.

Fråga en frisör om hon kan tänka sig ett hembesök. Ni kanske är flera som kan gå ihop och klippa er samtidigt? Gå igenom innan vilka åtgärder hon behöver vidta för att komma in i ditt hem.

Möbler

Nya möbler innehåller mycket kemikalier, allt från formaldehyd i spånplattor till flamskyddsmedel. I bland kan det gå att vädra ur möbeln, men det kan ta tid. Leta gärna ekologiska möbler eller begagnat. När man köper begagnat kan man råka ut för möbler som luktar parfymerat tvättmedel och sköljmedel, särskilt om det är mycket textilier i möbeln. Beroende på grad går det förstås också att vädra ur men många gånger kan detta vara svårt. På en del varuhus kan man få köpa utställningsexemplar som stått framme en tid och fått vädra ur sig.

Garderober: Företaget Nimo Verken har torkskåp som de kan göra om till garderober med trådbackar i. Man slipper då emissioner och formaldehyd fran konventionella garderober. Luckor finns i snygg design i olika färger att välja på. http://www.nimoverken.com/products/group.php?id=1

Säng

Sängen är den viktigaste möbeln då sömnen är avgörande för hur man mår. Skumgummi är det material som innehåller mest kemikalier. Fråga om butiken har madrasser och sängar på lagret eller utställningsexemplar som de kan tänka sig att sälja. Ofta är de urvädrade. Fråga efter naturmaterial. Bra madrasser som legat några år i ett doftfritt hem är att föredra. Har man en nyare säng kanske någon doftfri vän eller släkting kan tänka sig att byta. Ekologiska madrasser finns att få tag på men är oftast väldigt dyra.

Söka vård

Fyll i det här formuläret som stöd i ditt möte med vården: Anamnes

Möten med Myndigheter

Inför möte med myndighet

Plast

Det kan vara värt att rensa ut hemmet från dåliga plaster. Under plastförpackningen brukar det finnas en symbol. Här finns en guide till dessa märkningar: Plastmärkningsguide. Tyvärr saknar många plastförpackningar märkning då detta inte är ett krav från EU. Använd för säkerhets skull glasburkar för förvaring av mat i kylskåpet och värm maten på porslin i micron.

Levande ljus

Vilken sorts ljus skall jag välja?